注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

只谈娱乐!

 
 
 

日志

 
 

2009年4月1日  

2009-04-01 13:53:32|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

[b]面對面 我的快樂時代 曾志偉[/b]

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/0ed758a4561f19e14ccae9b0a6f73a75.jpg[/img]
你 唔 知 我 講 你 知 , 《 FACE 》 是 一 本 年 輕 人 雜 誌 。 曾 志 偉 今 個 月 56 歲 生 日 , 打 破 了 本 欄 受 訪 者 年 齡 最 高 紀 錄 。 之 前 , 當 我 提 議 訪 問 《 神 槍 手 》 任 賢 齊 時 , 編 輯 說 感 覺 太 老 了 , 那 為 何 又 有 曾 志 偉 專 訪 的 出 現 ? 我 深 思 過 , 應 該 是 卡 士 問 題 , 訪 問 過 後 , 原 來 , 曾 志 偉 一 切 也 很 年 輕 。

 

獎 門 人 的 生 活 入 夜 後 最 有 活 力 。 「 起 碼 都 四 、 五 點 先 瞓 , 一 係 睇 波 一 係 上 網 , 仲 有 , 以 為 自 己 好 醒 戒 甩 咗 打 麻 雀 , 點 知 又 有 一 樣 嘢 叫 鬥 地 主 。 」 鬥 地 主 好 玩 在 : 「 你 副 牌 唔 靚 都 有 機 會 贏 。 」 年 輕 的 拼 搏 精 神 , 值 得 學 習 。
就 好 像 監 製 兼 投 資 兩 岸 三 地 新 導 演 新 演 員 計 劃 的 香 港 版 《 烈 日 當 空 》 , 一 大 班 年 輕 人 , 打 開 副 牌 , 何 只 冇 「 鬼 」 冇 「 炸 彈 」 , 仲 冇 成 龍 冇 彥 祖 冇 特 技 冇 功 夫 冇 新 宿 冇 o靚 模 。 「 拍 畀 年 輕 人 睇 , 但 係 老 一 輩 睇 都 有 味 道 , 諗 番 我 哋 後 生 咪 又 係 貪 玩 , 如 果 嗰 陣 有 狗 仔 隊 , 死 梗 啦 我 ! 」 上 年 電 影 節 上 完 , 現 在 回 歸 普 通 戲 院 上 畫 , 三 兩 百 萬 製 作 翻 兜 多 一 鑊 , 都 算 贏 番 鋪 。
還 有 , 現 在 最 重 視 的 對 象 也 年 輕 , 像 29 歲 的 兒 子 曾 國 祥 。 「 我 上 次 問 個 仔 : 『 喂 , 你 下 星 期 生 日 喎 , 想 食 咩 , 老 豆 請 你 ! 』 佢 話 唔 得 , 要 同 彭 浩 翔 傾 嘢 喎 , 『 唔 傾 住 得 唔 得 呀 ? 』 佢 話 : 『 做 嘢 緊 要 呀 老 豆 。 』 」
曾 志 偉 年 輕 時 , 也 是 「 做 嘢 緊 要 」 , 兼 且 玩 都 好 緊 要 ; 現 在 , 則 追 回 親 情 信 了 佛 兼 喜 歡 做 善 事 。 到 底 , 哪 一 個 才 是 我 ? 幕 後 監 製 定 獎 門 人 定 吳 準 笑 ?
試 過 揸 住 50 蚊 同 兩 隻 臘 鴨 捱 咗 兩 個 禮 拜 , 由 臘 鴨 髀 食 到 臘 鴨 頭 食 到 臘 鴨 屎 忽 , 嘩 , 羶 到 呢 !

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/6a68932b8ec195b141258fe2a4dffc1b.jpg[/img]
掟 蕉 時 代
入 行 30 多 年 , 這 天 在 尖 沙 咀 香 格 里 拉 被 幾 間 傳 媒 輪 訪 , 因 為 監 製 兼 投 資 的 《 烈 日 當 空 》 再 上 畫 。 「 市 道 差 , 電 影 市 道 反 而 會 好 , 啲 人 唔 使 出 去 應 酬 , 都 冇 生 意 傾 。 幾 廿 蚊 個 幾 鐘 娛 樂 幾 好 啦 。 」 近 年 都 落 力 提 攜 新 人 , 加 上 連 任 4 年 演 藝 人 協 會 主 席 , 曾 志 偉 在 演 藝 界 也 算 是 校 長 級 數 , 我 倒 想 問 問 , 看 到 現 在 的 年 輕 演 藝 人 , 有 甚 麼 感 想 ? 「 其 實 話 曳 , 我 哋 以 前 都 好 爛 玩 , 不 過 嗰 陣 冇 狗 仔 隊 , 如 果 廿 年 前 有 咁 多 狗 仔 隊 , 我 諗 我 死 咗 好 多 次 。 」 老 江 湖 , 我 趷 起 支 錄 音 筆 已 經 知 我 想 問 乜 , 「 好 多 人 都 影 裸 照 , 仲 用 嚟 勒 索 人 添 , 報 紙 港 聞 成 日 都 有 , 不 過 做 演 藝 人 , 你 係 人 哋 偶 像 就 要 做 傍 樣 , 做 咩 都 會 俾 人 放 到 好 大 。 ? 家 時 代 唔 同 啦 , 興 示 威 遊 行 咩 都 投 訴 … … 又 譬 如 , 以 前 做 官 幾 威 呀 , ? 家 俾 人 掟 蕉 啦 , 兩 個 年 代 唔 可 以 拉 埋 嚟 講 。
「 以 前 做 藝 人 真 係 好 玩 好 多 , 其 實 對 做 戲 都 有 幫 助 , 《 甜 蜜 蜜 》 最 好 例 子 , 我 不 嬲 做 開 小 人 物 角 色 , 做 黑 社 會 大 佬 ? 得 , 但 我 說 服 唔 到 自 己 點 解 張 曼 玉 會 跟 我 走 而 唔 跟 黎 明 , 好 難 喎 。 不 過 諗 起 18 、 9 歲 時 識 得 個 黑 社 會 大 佬 , 同 我 一 樣 其 貌 不 揚 , 但 係 好 受 女 仔 歡 迎 , 第 一 風 趣 幽 默 , 第 二 視 錢 財 如 糞 土 , 最 緊 要 係 細 心 , 戲 入 面 我 嗰 隻 米 奇 老 鼠 紋 身 咪 咁 嚟 囉 。
「 ? 家 跟 我 都 冇 用 , 之 前 試 過 有 狗 仔 隊 跟 咗 我 9 個 月 , 跟 到 悶 咪 收 隊 囉 。 ? 家 有 咩 俾 人 影 ? 醉 酒 駕 駛 冇 機 會 喇 , 我 有 司 機 。 以 前 去 Night Club , ? 家 香 港 都 冇 啦 。 我 淨 係 成 日 凌 晨 三 點 落 翠 華 同 人 傾 嘢 , 都 冇 人 影 我 。 」

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/ab3baca001c287be7ddb97bb6ad958c4.jpg[/img]
下 年 係 咪 會 再 拍 獎 門 人 ? 「 要 睇 TVB 喇 。 」 但 可 唔 可 以 唔 好 再 搵 洪 天 明 同 姚 樂 怡 做 嘉 賓 ? 《 蘋 果 日 報 》 圖 片

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/b7f4ff34a7641826da6dcdb2e5d8e228.jpg[/img]
《 烈 日 當 空 》 將 於 今 個 星 期 再 度 上 映 , 「 雖 然 係 一 間 戲 院 上 , 但 我 記 得 當 年 《 情 書 》 都 喺 香 港 上 咗 好 耐 , 希 望 《 烈 日 當 空 》 嘅 票 房 都 可 以 慢 慢 『 養 』 。 」

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/f38a8e7872a5e5cb780c360c50dbd074.jpg[/img]
金 像 獎 影 帝 都 憑 《 雙 城 故 事 》 攞 過 , 「 都 攞 過 晒 , 對 獎 項 冇 乜 渴 求 咯 。 」 《 壹 週 刊 》 圖 片

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/10242849d0db4509d8f8ad34f5970075.jpg[/img]
傳 聞 和 楊 受 成 有 過 恩 怨 , 又 傳 聞 現 已 和 好 如 初 。 《 壹 週 刊 》 圖 片

仔 變 老 豆
曾 志 偉 說 : 「 咁 耐 我 轉 過 一 行 之 嘛 , 由 足 球 員 變 做 演 藝 界 。 」 因 為 爸 爸 是 足 球 教 練 , 自 細 立 志 做 足 球 員 , 又 因 在 球 場 認 識 了 洪 金 寶 而 入 行 當 龍 虎 武 師 , 再 因 麥 嘉 一 句 : 「 動 作 片 唔 流 行 就 冇 人 要 武 師 , 但 係 拍 咩 戲 都 需 要 編 劇 。 」 轉 做 編 劇 , 「 嗰 陣 住 鰂 魚 涌 , 日 日 坐 電 車 去 中 環 搵 麥 嘉 , 試 過 揸 住 50 蚊 同 兩 隻 臘 鴨 捱 咗 兩 個 禮 拜 , 由 臘 鴨 髀 食 到 臘 鴨 頭 食 到 臘 鴨 屎 忽 , 嘩 , 羶 到 呢 ! 」
年 輕 時 搏 命 做 搏 命 玩 , 其 實 19 歲 已 結 婚 。 「 結 婚 係 人 生 必 經 階 段 , 係 令 個 人 踏 實 咗 , 之 前 做 武 師 今 日 搵 百 五 蚊 就 使 二 百 五 蚊 , 唔 驚 , 因 為 聽 日 又 出 糧 喇 嘛 , 結 咗 婚 就 有 負 擔 。 」 生 了 兩 個 女 , 其 中 一 個 是 曾 寶 儀 , 之 後 再 婚 , 生 了 曾 國 祥 , 「 以 前 冇 家 庭 觀 念 , 到 ? 家 , 就 想 盡 量 陪 吓 屋 企 人 。 不 過 掉 番 轉 喇 , 嗰 陣 個 仔 會 埋 怨 老 豆 有 冇 咁 忙 呀 ? 入 咗 行 就 知 , 約 食 飯 ? 老 豆 我 唔 得 閒 喎 。 」
提 到 曾 國 祥 , 老 豆 近 年 捧 過 彭 浩 翔 、 陳 可 辛 等 等 導 演 , 偏 偏 唔 算 落 力 捧 阿 仔 , 「 屋 企 傳 統 係 唔 靠 屋 企 人 , 要 靠 自 己 。 捧 佢 ? 佢 直 情 拒 絕 呀 , 試 過 有 老 闆 搵 我 做 監 製 開 戲 , 話 搵 你 個 仔 做 主 角 都 好 噃 , 我 梗 係 求 之 不 得 啦 。 之 後 搵 佢 坐 埋 傾 , 佢 話 好 有 興 趣 做 呢 套 戲 , 不 過 可 唔 可 以 唔 好 搵 我 老 豆 做 監 製 ? 好 核 突 。 」
過 多 幾 年 隨 時 行 隨 時 熄 燈 , 開 始 諗 死 咗 之 後 去 邊 ? 嗱 , 冇 答 案 就 唔 使 諗 喇 !

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/29456e613220f5160d5563a84bbea8c1.jpg[/img]

佛 光 初 現
除 了 每 年 聖 誕 節 要 使 錢 買 禮 物 食 飯 , 佛 誕 有 一 日 假 放 之 外 , 我 未 感 受 到 宗 教 的 威 力 , 但 感 受 到 別 人 的 轉 變 。 曾 先 生 把 口 貪 玩 得 罪 人 已 經 不 是 新 鮮 事 : 「 ? 家 我 好 選 擇 性 , 自 己 人 先 會 玩 , 玩 唔 起 嗰 啲 就 費 事 講 啦 , 有 時 係 唔 覺 意 啫 。 」
我 沒 有 印 象 , 幾 時 開 始 賑 災 捐 錢 一 定 見 到 曾 志 偉 。 「 十 幾 年 前 , 40 歲 喇 喎 , 人 住 靚 樓 我 住 幾 百 呎 , 人 揸 靚 車 我 揸 日 本 車 , 份 身 家 都 夠 過 世 ? 啦 , 咁 人 生 仲 有 咩 目 標 呀 ? 做 人 咩 都 為 未 來 而 做 , 過 多 幾 年 隨 時 行 隨 時 熄 燈 , 開 始 諗 死 咗 之 後 去 邊 ? 嗱 , 冇 答 案 就 唔 使 諗 喇 , 呢 廿 年 玩 盡 佢 啦 , 如 果 有 答 案 , 就 即 係 有 得 揀 啦 , 基 督 教 話 有 天 堂 , 佛 教 就 話 有 無 間 地 獄 。
「 有 次 真 係 好 笑 , 喺 飛 機 見 到 倪 匡 , 佢 話 : 『 喂 ! 志 偉 , 我 講 樣 嘢 你 聽 , 我 信 咗 基 督 教 ! 』 我 即 刻 話 調 個 位 坐 佢 隔 籬 傾 吓 先 , 佢 話 : 『 唔 使 喇 , 兩 個 字 講 完 畀 你 聽 ? 喇 — — 方 便 ! 今 日 你 話 信 聽 日 就 可 以 上 天 堂 , 乜 都 唔 使 講 , 幾 方 便 ! 』 我 又 冇 貪 方 便 , 之 後 自 己 有 研 究 , 咁 中 國 人 諗 宗 教 好 自 然 就 會 諗 佛 教 喇 。 」
我 佛 慈 悲 , 無 慾 無 求 , 色 即 是 空 , 「 ? 家 真 係 冇 嘢 擔 心 , 係 擔 心 健 康 , 好 似 身 邊 人 咁 , 尹 佬 ( 尹 志 強 ) 運 動 員 喎 , 幾 健 康 呀 ? ? 家 俾 個 病 折 磨 呀 , 所 以 今 年 我 比 以 前 更 想 踢 波 , 覺 得 需 要 做 運 動 。 」 退 休 呢 ? 「 ? 家 都 淨 係 會 做 自 己 開 心 嘅 嘢 , 錢 都 唔 係 最 重 要 , 不 過 人 生 去 到 咩 階 段 做 咩 都 係 睇 緣 分 , 以 前 我 都 冇 諗 過 自 己 會 做 咁 多 善 事 , 以 前 我 都 冇 諗 過 自 己 會 玩 鬥 地 主 。 」
我 以 前 都 冇 諗 過 , 吳 準 笑 會 同 我 傾 佛 偈 。

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/2eea883ca982aeee5be0fc02cab75eab.jpg[/img]
「 好 彩 我 啲 仔 女 都 入 咗 娛 樂 圈 , 咁 樣 多 咗 機 會 見 面 , 同 埋 佢 哋 ? 家 都 明 白 呢 行 有 幾 忙 。 」 左 為 兒 子 曾 國 祥 。 《 蘋 果 日 報 》 圖 片

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/a5e26425e6ce285fea67043631edb401.jpg[/img]
曾 志 偉 說 以 前 放 在 家 庭 的 時 間 太 少 , 「 但 ? 家 啲 仔 女 都 唔 喺 屋 企 , 要 約 出 去 食 飯 。 」 所 以 , 「 我 平 時 啲 飯 差 唔 多 全 部 都 係 同 朋 友 食 , 一 年 都 冇 兩 三 餐 留 喺 屋 企 。 」

[img]http://img.bbs.ws.126.net/20090401/tvb/zy/zyuyu79/129919e231f3e5984c74831a12f065f3.jpg[/img]

獎 門 人
見 曾 先 生 帶 了 一 件 A Bathing Ape 衛 衣 來 拍 照 。 「 我 哋 做 呢 行 , 係 要 保 持 心 態 年 輕 , 所 以 我 仲 好 enjoy 搞 笑 ? 。 」
現 今 電 影 界 有 點 青 黃 不 接 , 就 是 因 為 當 紅 的 , 都 去 了 荷 里 活 , 「 有 野 心 嘅 就 希 望 將 我 哋 嘅 嘢 帶 入 去 , 冇 野 心 嘅 就 賺 多 啲 美 金 ? 啫 。 」 《 精 裝 追 女 仔 》 年 代 之 後 , 搞 笑 最 強 輪 到 周 星 馳 , 現 在 走 去 監 製 西 人 龍 珠 , 唔 知 拍 唔 拍 青 蜂 俠 、 唔 得 閒 再 搞 笑 , 「 好 似 歌 手 都 會 ? , 唱 日 本 歌 英 文 歌 改 篇 K 歌 , 之 後 唱 香 港 人 本 地 原 創 , 最 後 , 唱 自 己 作 嘅 歌 囉 。 係 可 惜 , 其 實 唔 想 用 呢 個 詞 — — 忘 本 , 應 該 要 顧 觀 眾 嘅 感 受 , 觀 眾 想 睇 咩 其 實 都 好 重 要 。 」
有 幾 多 人 想 星 期 日 晚 繼 續 睇 獎 門 人 , 請 舉 手 。 應 該 多 過 去 鯉 景 灣 睇 座 頭 鯨 嘅 。

撰 文 : 馬 慶 武
攝 影 : 林 子 賢
場 地 提 供 : 香 格 里 拉 酒 店

  评论这张
 
阅读(478)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017