注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

只谈娱乐!

 
 
 

日志

 
 

爽人物:选坛爱美神 抢票唔洗腾  

2013-08-04 20:25:39|  分类: 选美资料 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
爽人物:选坛爱美神 抢票唔洗腾
爽人物:选坛爱美神 抢票唔洗腾 - zyuyu79 - 鱼
 外型酷似女神陈妍希的陈伟琪,说志愿是做律师。罗君豪摄

陈伟琪(Vicky),21岁,去年温哥华华裔小姐亚军,因担任出战建筑、测量 及都市规划界的民主党成员吴永辉的形象顾问,人气急升。靓女曝光吸引眼球,民主党的美人计报捷!但原来,被指是翻版陈妍希的新女神,个多月前才由加拿大回 流香港。她主修政治系,曾为温哥华市长助选;美貌与智慧并重的90后女神,分享她由选美到选举的「国际经验」。

「中三之后,一直喺温哥华 生活,今年6月大学毕业,我决定正式返嚟香港发展,而帮吴永辉做形象顾问,系机缘巧合。我姑姐系民主党前区议员陈丽君,佢帮过姑姐助选,我今次就帮佢执靓 个形象,总算投桃报李。Gel返个潮头,拣返件型仔恤衫,希望佢睇落后生啲,吸纳到多啲年轻选票。

参选华姐学仪态
爽人物:选坛爱美神 抢票唔洗腾 - zyuyu79 - 鱼
 陈伟琪在加拿大生活多年,去年参加温哥华华姐选举获得亚军。

对於选举,我其实一啲都唔陌生,本科主修政治,喺温哥华举行嘅市长选举,我 都做过助选,帮忙联系当地嘅年轻人组织、落区开会等等。不过讲到做形象顾问,今次就系第一次,佢哋搵我帮手,可能同我参加过选美有关。上年,系我大学生涯 最后一年,想畀自己一个美好回忆,就胆粗粗走咗去选华姐。

好多朋友知道我去选美,都好惊奇,因为自细我就好男仔头性格,钟意打篮球,叫我 仪态万千,真系有难度。啱啱开始时,要学行猫步,个导师就直指我行得粗鲁!仲要着泳衣上台行嚟行去,对自己少啲自信都唔得。好在,呢啲困难,最后都一一克 服咗,对住块镜日练夜练,结果我由行步路都粗粗鲁鲁,变到后来攞咗最优雅模特奖,简直大跃进!
爽人物:选坛爱美神 抢票唔洗腾 - zyuyu79 - 鱼
 自言男仔头的陈伟琪是篮球健将,指选美时要学仪态有难度。

喺学习做淑女嘅过程之中,令我有新嘅体验。原来,一个人嘅坐姿、衣着,都会影响别人对你嘅观感。参选,对我嚟讲,系一次大挑战,令我学识点样面对传媒、点样自信咁表达自己。呢啲嘢,唔单止应用喺选美或者娱乐圈,喺职场,甚至政治选举,都好有用。

从小志愿做律师
爽人物:选坛爱美神 抢票唔洗腾 - zyuyu79 - 鱼
陈伟琪为姑姐的党友吴永辉担任形象顾问,助他吸纳年轻选票。

返嚟两个月,香港政治气氛唔同晒,我好钟意政治,但由细到大,我嘅志愿其实 系做律师。喺温哥华,我甚至创立咗个会,为有志读法律嘅学生做好准备,试过同法官会面,交流经验;其实,政治、法律都同生活息息相关。选议员,佢入到议 会,代我哋监察政府;而法律呢,就保障我哋嘅权利。我希望利用我嘅专业知识,帮到有需要嘅人。从政与否,下一步先谂啦。」
建筑、测量及都市规划界另外两位候选人是刘秀成及谢伟铨。

记者:吕丽婵
  评论这张
 
阅读(259)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017